وجود 400 هکتار بافت فرسوده شهری در جهرم

ساخت وبلاگ

در صورت عدم توجه به احيا بافت‌های فرسوده شهری، در زمان وقوع احتمالی حوادث طبيعی، صدمات جبران ناپذيری را ايجاد کرده و در آن زمان دولت و شهرداری‌ها به ناچار باید ميلياردها تومان جهت رفع مشكلات ناشی از آن هزينه كند.

به گزارش سرویس شهرستان های شیرازه به نقل از پسین جهرم، کشور کهن ایران دارای 130 هزار هکتار بافت فرسوده شهری است که یک سوم جمعیت شهری در این بافت زندگی می‌کنند. این بافت‌ها نه تنها سازه ایمن ندارند بلکه هویت تاریخی محلات را نیز به شدت دچار معضلات اجتماعی می‌کنند.

به دلیل فرسودگی، سازه‌های موجود در این بافت‌ها در برابر حوادث طبیعی مانند باد و تگرگ ضعیف بوده و حتی در برابر زلزله‌هایی با مقیاس پایین مقاومت ندارند که این شرایط تهدیدی جدی برای جان ساکنان این مناطق محسوب می‌شود.

گرچه دولت برای بازسازی و بهسازی این بافت‌ها تدابیری همچون پرداخت تسهیلات اندیشیده است اما اجرای ناقص این طرح نتوانسته مرهم درد بافت فرسوده شهری باشد.

جهرم نیز با پیشینه تاریخی چند هزار ساله و وجود محله‌های قدیمی، گریبان‌گیر فرسودگی بافت شهری است. به گواه آمارها 178 هکتار بافت فرسوده در شهر جهرم وجود دارد که با افزوده شدن مناطق الحاقی این رقم به 400 هکتار می‌رسد.

تدابیر مدیریت شهری برای ساماندهی و چاره‌اندیشی این بافت‌ها موضوعی بوده که خبرنگار پسین جهرم را به سوی متولیان آن کشانده است.

سیدمحمودرضا نسابه، نماینده شورای اسلامی شهر جهرم در کمیسیون بحران شهرستان به خبرنگار پسین جهرم می‌گوید: آنچه از بافت‌های فرسوده شهری جهرم بر روی کاغذ آمده، 178 هکتار است که با الحاق چند روستا به شهر در سال‌های اخیر این رقم به 400 هکتار می‌رسد.

به گفته این عضو شورای شهر جهرم،  نقشه طرح تفصیلی شهر جهرم با نقشه بهسازی و نوسازی بافت فرسوده مطابقت ندارد، و تنزل سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری که متولی پیگیری بافت فرسوده شهری است، عامل عدم پیشرفت این مسئله شده است.

وی با بیان اینکه به سبب عمل نکردن دولت به تعهدات خود در بافت‌های فرسوده شهری، مشوقی برای افراد وجود ندارد، بیان می‌کند: تعهد دولت نسبت به پرداخت تسهیلات نوسازی بافت‌های فرسوده عملی نشده و شهرداری نیز یک طرفه به کسانی‌که اقدام به ساخت و ساز در این بافت‌ها کردند، تخفیف و امتیاز داده و چیزی عایدش نشده است. از طرفی بانک‌ها نیز از پرداخت تسهیلات نوسازی بافت‌های فرسوده خودداری کردند.

نسابه در عین حال تدوین طرح مطالعاتی ساماندهی، بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده جهرم را از برنامه‌های شورای شهر در برطرف شدن مشکل این بافت‌ها عنوان می‌کند و می‌گوید: با توجه به سفر علی آبادی رئیس گروه تخصصی شهرسازی و معماری دانشگاه شیراز و هیأت همراه به جهرم مقرر شد تفاهم‌نامه اولیه هفته آینده با دانشگاه شیراز در همین راستا منعقد شود.

اما به اعتقاد شهردار جهرم طرح مطالعاتی ساماندهی بافت‌های فرسوده می‌تواند بخشی از مشکلات موجود را برطرف کند. به نظر سیاوش قزلی، اجرای این طرح به روان‌سازی ترافیک شهری شهروندان و زیباسازی سیمای شهری متناسب با فرهنگ و آداب و رسوم ایرانی-اسلامی کمک می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه رئیس گروه تخصصی شهرسازی دانشگاه شیراز بیش از 160 طرح جامع برای بقاع متبرکه و امامزادگان تهیه کرده، از وی درخواست شد با توجه به هدف شهرداری جهرم که نگاه ایرانی-اسلامی به معماری شهر است، طرحی مناسب تدوین کند.

این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی تابستان سال 93 از تدوین سند ملی بازآفرینی پایدار محدوده‌ها و محله‌ها با هدف احیای بهسازی و نوسازی شهری خبر می‌دهد و می‌گوید: امکان ندارد بافت فرسوده را بدون مشارکت مردم نوسازی کنیم و اینکه مردم از محل سکونت خود به منظور نوسازی برای همیشه دور شوند نظریه مردودی است.

به گفته کارشناسان، اصلاح و احياء بافت‌های فرسوده شهری بر اساس ضوابط طرح تفصيلی قابل ساماندهی نيست و لازم است برای ساماندهی اين مهم در مقياس فراتر از طرح تفصيلی، طرحی ويژه برای بهسازی آن تهيه شود.

به نظر می‌رسد، ارائه بسته‌های تشویقی احیاء بافت‌های فرسوده شهر بتواند بخشی از مشکلات مربوط به این بافت‌ها را بر طرف کند.

ذکر این نکته نیز نباید فراموش شود، كه در صورت عدم توجه به احيا بافت‌های فرسوده شهری، در زمان وقوع احتمالی حوادث طبيعی، صدمات جبران ناپذيری را ايجاد کرده و در آن زمان دولت و شهرداری‌ها به ناچار باید ميلياردها تومان جهت رفع مشكلات ناشی از آن هزينه كند.

شیرازه...
ما را در سایت شیرازه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جمشید رضایی shiraze بازدید : 199 تاريخ : يکشنبه 26 ارديبهشت 1395 ساعت: 4:08