تأثیرگذاری نابسامانی طرح‌های جامع و تفصیلی بر معماری اصیل/ توجه به ابعاد فرهنگی و اجتماعی در معماری ایرانی- اسلامی

ساخت وبلاگ
به گزارش «شیرازه»، همایش شهرسازی و معماری ایرانی - اسلامی؛ سیمای دیروز، چشم انداز  در سازمان نظام مهندسی استان فارس برگزار شد.

حمید ماجدی، دانشیار و رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد شیراز در این همایش با بیان تعریفی از شهرسازی که هدف آن، ایجاد محیط زیست بهتر برای مردم است که باید دو اصل، عدالت اجتماعی و کارایی را داشته باشد، اظهار داشت: در گذشته یک رابطه منطقی بین شهرسازی و معماری وجود داشتهو معماری تحت تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر دوره تاریخی بوده است.

وی ادامه داد: در معماری شهرهای تاریخی مثل شیراز، اصفهان، یزد و کاشان که نگاه می‌کنیم، آثار برجسته‌ای قابل مشاهده است که علاوه بر این، نوع معماری خانه‌های اقشار مختلف مردم با توجه به شرایط اقتصادی با هم متفاوت هستند؛ درعین حالی که نوعی ارتباط و هماهنگی بین آنها برقرار است.

ماجدی با بیان اینکه متاسفانه آن ارتباط و هماهنگی که در گذشته حاکم بود در حال حاضر گسسته شده است، افزود: شهرسازی و معماری وضع نابسامانی دارد و تا این مسئله مورد توجه و تدبیر قرار نگیرد، نمی‌توانیم توقع داشته باشیم که در عصر حاضر معماری خوب و متناسب با فرهنگ اسلامی- ایرانی داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: بناهای عمومی ما در مقایسه با گذشته متفاوت ساخته می‌شوند اما تک‌بناهایی هستند که به زیبایی به وسیله معماران جوان ساخته شده است.

 رئیس  دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد شیرازبا اشاره به تقسیم نظام شهرسازی را به سه بخش قوانین و مقررات شهرسازی، ساختار شهری و محتوای طرح‌های توسعه شهری از اجزای آن ، گفت: در حال حاضر این سه بخش با چالش‌هایی روبرو است و برخی از قوانین شهرسازی ما بسیار قدیمی هستند و اشکالات متعددی دارند؛ از طرفی ساختار شهرسازی ما متمرکز است و وزارت مسکن و راه و شهرسازی تهیه طرح جامع و تفصیلی را بدون دخالت شورا و شهرداری ها برعهده دارد، برخلاف تمام کشورهای دنیا که ساختار غیر متمرکز دارند.

وی ادامه داد: نابسامانی طرح‌های جامع و تفصیلی علاوه بر عواقبی که بر توسعه شهری داشته بر معماری اصیل هم تاثیرگذار بوده است.

ماجدی افزود: با توجه به ناکارآمدی که طرح تفصیلی در این 10 سال داشت؛ برای اولین بار در کشور، نظریه طرح‌های ساختاری راهبردی شهری را ارائه کردم که مورد تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی هم قرار گرفت و امیدوارم در جهت ایجاد تحول در معماری و شهرسازی موثر واقع شود.

این کارشناس شهرسازی در بخش دیگر سخنان خود تاکید کرد: در معماری باید به بعد اجتماعی که هدف آن رفاه بیشتر و جلب مشارکت حداکثری مردم و توزیع عادلانه فرصت و امکانات هست توجه شود؛ در بعد فرهنگی که بیشترین اثرگذاری بر معماری دارد، هدف ارتقاء هویت و عطف توجه به فرهگ بومی  ایرانی - اسلامی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.

ماجدی ادامه داد: نباید اهتمام صرف توسعه ساختار کالبدی شهر باشد، شهرها از نظر اقتصادی هم باید توسعه پیدا کنند، مسئولان باید برای کاهش فقر در جامعه برنامه‌ریزی بکنند؛ چرا که توسعه اقتصادی بر معماری و شهرسازی تاثیر‌گذار است و متاسفانه معماری ما متناسب با میزان توسعه یافتگی کشور نیست.

رئیس  دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد شیراز بیان  کرد: علاوه بر توجه به زیبایی در معماری باید فضای شهری مناسب ایجاد شود تا مردم دور هم جمع شوند و با همکاری و تعامل به مشارکت اجتماعی ختم شود.

وی به ساخت شهرهای جدید برای کم کردن معضلات کلان‌شهرها اشاره کرد و گفت: متاسفانه دولت و وزارت مسکن و شهرسازی به این مسئله توجه دارند و به طور مثال همان چالش‌هایی که شهر شیراز داشت در شهر جدید صدرا هم مردم با آن روبرو هستند و معماری متناسب با فرهنگ اسلامی- ایرانی آنجا دیده نمی‌شود.

شیرازه...
ما را در سایت شیرازه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جمشید رضایی shiraze بازدید : 166 تاريخ : جمعه 24 ارديبهشت 1395 ساعت: 2:15